De første gitarhelter

Copyright ©2017, All Rights Reserved

 

 

Torsdag 23. februar, kl. 20.00, Mariakapellet

De første gitarhelter: De første gitarkonsertene – solisten springer ut.

 

 

I vår tid blir vi stadig overrasket over hvor mange glemte mesterverk som finnes. Når vi i dag snakker om overgangen mellom 1700- og 1800- tallet, tenker de fleste på store navn som Beethoven og Schubert. Men i deres samtid var det et mindre format av musikk som hadde den store populariteten, og med den et mobilt lite instrument, nemlig gitaren hadde sin såkalte gullalder. Gitaren tok steget ut fra akkompagnementrollen og ble et instrument for virtuose gitarhelter. I det samme fikk gitaren en ekstra streng i bassen og ble til den seksstrenggitaren vi kjenner i dag.

 

Den første gitarkonserten ble publisert i 1793 og er skrevet av B. Vidal. Etterfulgt av Charles Doisy 1802 og Antoine de Lhoyer 1803. Ettersom gitarsolisten ikke var en etablert rolle i et ensemble, veksler gitarrollen fra akkopagnement til solist. Dermed bærer disse verkene preg av samspill og dialog mellom instrumentene.

 

Runar Kjeldsberg har valgt å bruke barokkmusikere til dette prosjektet. Ideen er at musikken skal føles ny, frisk og grensesprengende for musikerne som er med, og på den måten skape en ny aktualitet i hvordan vi ser på 1800-talls musikk.

 

Runar Kjeldsberg har fordypet seg i det tidlig-romantiske repertoaret for gitar og det musikalske møtet med noen av Norges beste barokkmusikere vil gi både musikere og publikum en spennende og ny opplevelse.

 

Musikere:

Runar Kjeldsberg – romantisk gitar

Stefan Lindvall – fiolin

Laima Olsson – fiolin

Anna Gärtner - bratsj

Gunnar Hauge - cello