Barokkens Jungelbok

Copyright ©2017, All Rights Reserved

Lørdag 25. februar, kl 20.00, Tønsberg Domkirke

Barokkens Jungelbok – Tidlig World Music i Latin-Amerika

Arrangeres i samarbeid med Klingende kirkelandskap

 

 

Bare noen tiår etter at Columbus kom til Amerika i 1492 kunne man høre indianske guttekor synge europeisk polyfoni i Mexicos- og Guatemalas nybygde katedraler – på aztekernes og inkaenes språk! Med tiden forvandlet den vestlige musikktradisjonen på kontinentet seg til noe nytt – til en unik multikulturell smeltedigel av europeiske, indianske og senere til og med afrikanske ingredienser.

Velkommen til å oppdage denne folkelig betonede ”tidlig world music” og dans med Ensemble Villancico!

 

Ensemble Villancico:

Jessica Bäcklund, sopran

Christina Larsson Malmberg, sopran

Dan Johansson, kontratenor og cembalo

Charlotta Hedberg, alt

Love Enström, tenor

Emanuel Roll, tenor

Yamandú Pontvik, baryton

Erik Arnelöf, bass

 

Markus Ström, blokkfløyter

Karl Nyhlin, barokkgitar og lutt

Magdalena Mårding, viola da gamba

Tomas Lindberg, slagverk

 

Peter Pontvik, dirigent

 

Ensemble Villancico har innviet det skandinaviske publikummet i en ny genre: den Latin -Amerikanske renessanse- og barokkmusikken. Etter en 20-årig turnévirksomhet i 30 land er ensemblet fortsatt alene om å representere Norden på dette området. På merittlisten finnes syv CD-utgivelser, en Grammy nominering, en interpretasjonspris samt innspillinger i radio og TV, både i Sverige og utenlands. Kombinasjonen av fargesterk, rytmisk tidlig Latin-Amerikansk repertoar og et vokal-instrumentalensemble skolert i svensk tradisjon har resulter i et verdenomspennende rykte og en ledende posisjon innenfor genren. Ensemblets klare, homogene klang, de lidelsefulle, rytmiske tolkningene med innslag av barokkdans har vunnet internasjonal gjenklang.

 

Webbsida: www.villancico.se

 

Peter Pontvik, født i København 1963, er utdannet i komposisjon, musikkvitenskap, sang og korledelse i Sverige, Uruguay og Tyskland. Han har skrevet kammermusikk samt kor- og orkesterverk og har også forsket på tidlig-musikk. 1995 grunnla han Ensemble Villancico. Pontvik er grunnlegger av og kunstnerisk leder for Stockholm Early Music Festival, har vært formann i det europeiske nettverket REMA (2011-15), samt av den nordiske organisasjonen NORDEM. Han er initiativtager til ”European Day of Early Music” og har fått utmerkelsene “Årets ildsjel” av Svenska musikfestivaler samt “Swedish Early Music Award”.

 

PRESSESITATER

 

“I ensemblet Villancicos kunst forenes lys og mørke, glede og sorg til et friskt og blandet fyrverkeri som både underholder og beriker. En opplevelse for øre og øye.” (Smålandsposten)

 

“...ferdigheter og temperament, rytme og friskhet” (El Cóndor, Santiago de Chile)

 

“Fryd for øret og øyneglede” (Augsburger Allgemeine, Augsburg, Tyskland)

 

“Ensemble Villancico er ei godt sammensveiset gruppe med en homogen klangkropp....man bød på en eminent fremførelse som ble løftet frem av dramatisk tilstedeværelse og en stor porsjon humor” (DN)

 

“Alla er høyprofesjonelle musikere som utstråler glede og deres interpretasjoner kjennetegnes av smidighet, letthet og utmerket intonasjon” (Badische N. Nachrichten, Karlsruhe, Tyskland)

 

“Det var bara kirkens steinsøyler som ikke ble rørt av ensemblets spontanitet og klare, luftige fremføringstil” (SVD)

 

“Det absolutte høydepunktet hittil på festivalen” (Nordlys, Tromsø)